PLC چیست و چه کاربردی دارد؟ مزایای PLC

یک کنترل کننده منطقی برنامه ریزی شده (PLC) یک سیستم کنترل کامپیوتری صنعتی است که به طور مداوم وضعیت دستگاه های ورودی را نظارت می کند و بر اساس یک برنامه سفارشی برای کنترل وضعیت دستگاه های خروجی تصمیم می گیرد. تقریباً هر خط تولید، عملکرد ماشین یا فرآیند را می توان با استفاده از این نوع سیستم کنترل تا حد زیادی بهبود بخشید. با این حال، بزرگترین مزیت در استفاده از PLC، توانایی تغییر و تکرار عملیات یا فرآیند در حین جمع آوری و انتقال اطلاعات حیاتی است.

PLC (کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی programmable logic controller) یک کامپیوتر دیجیتالی است که در اتوماسیون صنعتی برای خودکارسازی فرآیندهای مختلف الکترومکانیکی استفاده می شود. PLC برای حذف مسائلی مانند مصرف برق بالا که از استفاده از رله برای کنترل فرآیندهای تولید به وجود آورده بود، معرفی شد. یک PLC شامل ریزپردازنده برنامه ریزی شده است که برنامه آن بر روی کامپیوتر نوشته شده و بعداً از طریق یک کابل به PLC منتقل می شود. این برنامه در یک حافظه PLC غیر فرار ذخیره می شود.

PLC چیست

PLC چگونه کار می کند؟

PLC اطلاعات را از دستگاه‌های ورودی و حسگرهای متصل دریافت می‌کند، داده‌های دریافتی را پردازش می‌کند و خروجی‌های مورد نیاز را طبق پارامترهای از پیش برنامه‌ریزی‌شده راه‌اندازی می‌کند. بر اساس ورودی ها و خروجی های خود، یک PLC می تواند به راحتی داده هایی مانند دمای کار، بهره وری دستگاه، تولید آلارم هنگام از کار افتادن دستگاه، فرآیندهای شروع و توقف خودکار و موارد دیگر را نظارت و ضبط کند. این بدان معنی است که PLC ها راه حلی برای کنترل فرآیند تولید هستند که با اکثر پروژه ها سازگار هستند.

داخل PLC چیست؟

واحد پردازش مرکزی CPU، حاوی یک برنامه داخلی است که به PLC می گوید چگونه عملکردهای زیر را انجام دهد:

  • دستورالعمل های کنترل موجود در برنامه های کاربر را اجرا میکند. این برنامه در حافظه “non-volatile” ذخیره می شود، به این معنی که در صورت قطع برق، برنامه از بین نمی رود.
  • با دستگاه های دیگر ارتباط برقرار میکند، که می تواند شامل دستگاه های ورودی/خروجی، دستگاه های برنامه نویسی، شبکه ها و حتی PLC های دیگر باشد.
  • انجام فعالیت های نگهداری مانند ارتباطات، تشخیص داخلی و …

تاریخچه PLC

اولین plc توسط Modicon به عنوان جایگزین رله برای GM و Landis طراحی و توسعه داده شد.

  • این کنترلرها نیاز به سیم کشی مجدد و افزودن سخت افزار اضافی برای هر پیکربندی جدید را از بین می بردند.
  • سیستم جدید عملکرد کنترل ها را به شدت افزایش داد.
  • باعث کاهش فضای مورد نیاز شد.
  • اولین PLC مدل 084 توسط دیک مورلی در سال 1969 اختراع شد
  • اولین PLC تجاری موفق مدل 184، در سال 1973 معرفی شد و توسط مایکل گرینبرگ طراحی شد.

قطعات سخت افزاری PLC عبارتند از:

  • CPU: پردازنده PLC را به طور منظم برای جلوگیری از خطا بررسی می کند و عملکردهایی مانند عملیات حسابی و عملیات منطقی را انجام می دهد.
  • حافظه: حافظه ROM سیستم به طور دائم داده های ثابت مورد استفاده توسط CPU را ذخیره می کند. RAM نیز اطلاعات دستگاه ورودی و خروجی، مقادیر تایمر، شمارنده ها و سایر دستگاه های داخلی را ذخیره می کند.
  • بخش O/P: این بخش خروجی را بر روی دستگاه هایی مانند پمپ ها، شیر برقی ها، چراغ ها و موتورها کنترل میکند.
  • بخش I/O: بخش ورودی که وضعیت دستگاه های میدانی مانند سوئیچ ها و حسگرها را بررسی می کند.
  • منبع تغذیه: اگرچه اکثر PLC ها با ولتاژ 24 VDC یا 220VAC کار می کنند، برخی از آنها دارای منبع تغذیه ایزوله هستند.
  • پروگرامر: برای تغذیه برنامه به حافظه پردازنده استفاده می شود.

مزایای PLC

مزیت مهم سیستم PLC ماژولار بودن آن است. یعنی می‌توانید انواع دستگاه‌های ورودی و خروجی را به بهترین نحو با برنامه‌تان ترکیب و مطابقت دهید.

مزایای کلیدی یک PLC عبارتند از:

  • I/O: پردازنده CPU داده ها را حفظ و پردازش می کند و ماژول های ورودی و خروجی PLC را به ماشین آلات متصل می کنند. ماژول های ورودی/خروجی اطلاعاتی را در اختیار CPU قرار می دهند و نتایج مشخص شده را راه اندازی می کنند. ماژول های ورودی/خروجی می توانند آنالوگ یا دیجیتال باشند. توجه داشته باشید که I/O را می توان برای دستیابی به پیکربندی مناسب برای یک برنامه ترکیب کرد.
  • ارتباطات: به غیر از دستگاه های ورودی و خروجی، PLC ها باید به انواع سیستم های دیگر متصل شوند. برای مثال، یک کاربر ممکن است نیاز داشته باشد که داده های برنامه ضبط شده توسط PLC را به یک سیستم SCADA (کنترل نظارتی و جمع آوری داده) که برای نظارت بر چندین دستگاه متصل طراحی شده است صادر کند. یک PLC پروتکل ها و پورت های ارتباطی مختلفی را برای تسهیل ارتباط بین PLC و سایر سیستم ها فراهم می کند.
  • HMI: کاربران برای تعامل با PLC به یک HMI (رابط ماشین انسانی) نیاز دارند. رابط‌های اپراتور می‌توانند پانل‌های لمسی بزرگ یا نمایشگرهای ساده باشند که به کاربران اجازه می‌دهند اطلاعات PLC را در هر زمان وارد و بررسی کنند.

بیشتر بخوانید: شغل های فنی پردرآمد با بازار کار همیشگی


PLC چگونه کار می کند؟

چهار مرحله اساسی در عملکرد همه PLC ها وجود دارد. اسکن ورودی، اسکن برنامه، اسکن خروجی، نگهداری. این مراحل به طور مداوم در یک حلقه تکراری انجام می شود.

نحوه کار PLC

چهار مرحله در عملیات PLC:

  • اسکن ورودی: وضعیت تمام دستگاه های ورودی که به PLC متصل هستند را تشخیص می دهد.
  • اسکن برنامه: منطق برنامه ایجاد شده توسط کاربر را اجرا می کند.
  • اسکن خروجی: تمام دستگاه های خروجی که به PLC وصل شده اند را برق می دهد یا از حالت برق خارج می کند.
  • نگهداری: این مرحله شامل ارتباط با پایانه های برنامه نویسی است، تشخیص داخلی و …


زبان برنامه نویسی PLC

در حالی که Ladder Logic متداول ترین زبان برنامه نویسی PLC است، اما تنها زبان برنامه نویسی PLC نیست. در زیر تعدادی از زبان هایی را که برای برنامه نویسی PLC استفاده می شوند معرفی شده اند.

نمودار نردبانی (LD) منطق نردبان سنتی زبان برنامه نویسی گرافیکی است. برنامه‌نویسی Ladder Logic در ابتدا با کنتاکت‌های ساده‌ای که باز و بسته شدن رله‌ها را شبیه‌سازی می‌کردند، برنامه‌ریزی شد و شامل توابعی مانند شمارنده‌ها، تایمرها، شیفت‌رجیسترها و عملیات ریاضی شد.

زبان برنامه نویسی PLC

نمودار بلوک تابع (FBD) یک زبان گرافیکی برای به تصویر کشیدن سیگنال و جریان داده از طریق بلوک های عملکرد قابل استفاده مجدد است. FBD برای بیان ارتباط متقابل الگوریتم های سیستم کنترل و منطق بسیار مفید است.

نمودار بلوک تابع (FBD)

متن ساختاریافته (ST) یک زبان متنی سطح بالا که برنامه نویسی ساخت یافته را استفاده می کند. دارای ساختار زبانی (سینتکس) است که به شدت شبیه PASCAL است و طیف وسیعی از توابع و عملگرهای استاندارد را پشتیبانی می کند. مثلا؛

If Speed1 > 100.0 then
    Flow_Rate: = 50.0 + Offset_A1;
Else
    Flow_Rate: = 100.0; Steam: = ON
End_If;

زبان دستور العمل (IL): یک زبان سطح پایین مانند اسمبلی است.

LD
MPC
LD
ST
RESET:
ST
R1
RESET
PRESS_1
MAX_PRESS
LD    0
A_X43

نمودار توابع متوالی (SFC): روشی برای برنامه‌ریزی سیستم‌های کنترل پیچیده در سطح ساختارمندتر. یک برنامه SFC یک نمای کلی از سیستم کنترل است که در آن بلوک های ساختمان اصلی فایل های کامل برنامه هستند. هر فایل برنامه با استفاده از یکی از انواع دیگر زبان های برنامه نویسی ایجاد می شود. رویکرد SFC وظایف برنامه نویسی بزرگ و پیچیده را به وظایف کوچکتر و قابل مدیریت تر هماهنگ می کند.

بیشتر بخوانید: آموزش صفر تا صد plc در آموزشگاه پایتخت فناوری

برنامه نویسی برای PLCهنگام انتخاب PLC باید به چه نکاتی توجه کنم؟

امروزه سیستم های PLC زیادی در بازار وجود دارد. به غیر از هزینه، هنگام تصمیم گیری اینکه کدام یک به بهترین وجه با نیازهای برنامه شما مطابقت دارد، باید موارد زیر را در نظر بگیرید.

  • سیستم با ولتاژ AC یا DC تغذیه می شود؟
  • آیا PLC حافظه کافی برای اجرای برنامه کاربری من دارد؟
  • آیا سیستم به اندازه کافی سریع اجرا می شود تا نیازهای برنامه من را برآورده کند؟
  • برای برنامه نویسی PLC از چه نوع نرم افزاری استفاده می شود؟
  • آیا PLC قادر خواهد بود تعداد ورودی ها و خروجی های مورد نیاز برنامه من را مدیریت کند؟
  • در صورت نیاز برنامه شما، آیا PLC می تواند ورودی ها و خروجی های آنالوگ یا شاید ترکیبی از ورودی ها و خروجی های آنالوگ و گسسته را مدیریت کند؟
  • چگونه با PLC خود ارتباط برقرار کنم؟
  • آیا به اتصال شبکه نیاز دارم و آیا می توان آن را به PLC من اضافه کرد؟
  • آیا سیستم در یک مکان قرار می گیرد یا در یک منطقه بزرگ پخش می شود؟

منبع: 

https://irenx.ir/industrial/what-is-plc/

آموزش صفر تا صد plc در آموزشگاه پایتخت فناوری

به گزارش  خبر آنلاین: رشته پی ال سی (PLC) یکی از مشاغل پردرآمد حوزه برق است. برای ورود به بازار کار پر رونق این حرفه باید در دوره آموزش پی ال سی که از طرف آموزشگاه های فنی حرفه ای برگزار می شود، شرکت کنید.

از آنجایی که آموزشگاه تاثیر بسزایی در کسب مهارت های مورد نیاز و موفقیت شغلی شما دارد، توصیه می کنیم در انتخاب آموزشگاه دقت لازم را داشته باشید. شما باید آموزشگاهی را انتخاب کنید که دوره هایش پروژه محور باشد و شما را برای ورود به بازار کار واقعی آماده کند. پایتخت فناوری به عنوان یک آموزشگاه فنی حرفه ای معتبر، دوره آموزش PLC را در شهر تهران از مقدماتی تا پیشرفته برگزار می کند. در این مطلب، این دوره را به شما معرفی می کنیم تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید.

معرفی دوره آموزش plc پایتخت فناوری

دوره آموزش PLC پایتخت فناوری زیرشاخه برق صنعتی است و علاقه مندان و برقکاران برق صنعتی می توانند در این دوره شرکت کنند تا با یک کنترل کننده برنامه پذیر (پی ال سی) آشنا شوند و با استفاده از PLC هزینه راه اندازی خط تولید و نگهداری خط را به حداقل رسانده و زمان را مدیریت کنند. طول دوره 100 ساعت است که 80 درصد آن به آموزش مهارت های عملی اختصاص دارد.

این دوره برای تمامی افراد حتی کسانی که پیش زمینه و تجربه کاری خاصی در این حوزه ندارند، مناسب است. مباحث مطرح شده در دوره پی ال سی پایتخت فناوری از مفاهیم ابتدایی و مقدماتی تابلو برق صنعتی شروع می شود و در ادامه مباحث تخصصی و پیشرفته مانند آشنایی با انواع نرم افزارهای پی ال سی، آموزش برنامه نویسی PLC مقدماتی و پیشرفته به کارآموزان آموزش داده می شود تا به صورت حرفه ‌ای آماده ورود به بازار کار پی ال سی شوند.

معرفی دوره آموزش plc پایتخت فناوری

سرفصل ها و مطالب آموزشی این دوره

سرفصل های دوره PLC پایتخت فناوری همگی توسط اساتید با تجربه و مطابق با استانداردهای سازمان فنی حرفه ای کشور تدریس می شود. با شرکت در این دوره می توانید در مدت زمان کم با انواع نرم افزاهای پی ال سی و نحوه برنامه نویسی مقدماتی و پیشرفته انواع plc آشنا شوید. مهم ترین سرفصل های دوره عبارتند از:

  • یادگیری انواع پی ال سی های زیمنس، دلتا، کینگو و ...
  • آشنایی با کاربردهای مختلف PLC در صنایع گوناگون مانند صنعت تولید خودرو، صنعت غذا، صنعت ساختمان، صنعت فولاد و ذوب آهن و ...
  • آشنایی با برنامه نویسی PLC مقدماتی (زیمنس، لوگو، برنامه نویسی نردبانی و بلوک دیاگرام و ...)
  • آشنایی با نحوه برنامه نویسی PLC پیشرفته (معرفی و تحلیل فانکشن ها، آشنایی با انواع بلوک برنامه نویسی، طراحی و ساخت تاکومتر و ...)
  • آشنایی با نرم افزارهای PLC (Simatic step7، Simatic step5، Tia portal، LOGO! Soft Comfort و ...)
  • یادگیری نحوه کار کردن با انواع سرو موتورها در پی ال سی های مختلف (دلتا، زیمنس و …)
  • آشنایی با فرایند سیم کشی و مراقبت از servo motor ها
  • آشنایی با Servo Motor Ports
  • آشنایی با انواع مودهای گشتاور ثابت، سرعت ثابت و … و راه اندازی سروو موتور با آن ها
  • عملی سازی پروژه انبار هوشمند با اتوماسیون
  • اجرای پروژه بسته بندی کالا ( مثلا صنایع مواد غذایی، شکر و …)
  • انجام پروژه PID Controller برای کنترل دمای کوره حرارتی
  • توانایی در اجرای پروژه استخر هوشمند با استفاده از تکنولوژی پی ال سی
  • آشنایی کامل با EPLAN، مهارت طراحی مدار تابلو برقی و PLC در تابلو برق
  • و ...

کلیه مطالب و مهارت های عملی توسط اساتید مجرب و در کارگاه های مجهز به تجهیزات پیشرفته آموزش داده می شوند. خیالتان راحت باشد که با این دوره به یک plc man حرفه ای تبدیل می شوید و به راحتی می توانید وارد بازار کار شوید. برای ثبت نام در دوره plc پایتخت فناوری همین حالا کلیک کنید.

دریافت مدرک بین المللی پی ال سی

با شرکت در دوره PLC آموزشگاه پایتخت فناوری، علاوه بر دریافت یک مدرک فنی معتبر، می توانید مدرک رسمی فنی حرفه‌ ای را نیز دریافت نمایید. برای اخذ این مدرک، پایتخت فناوری شما را به سازمان فنی حرفه ‌ای کشور معرفی می کند. شما باید در آزمون های تئوری و عملی این سازمان شرکت کنید و حداقل نمره قبولی را بدست آورید. حداقل نمره قبولی آزمون تئوری 50 و حداقل نمره قبولی آزمون عملی 75 است.

با داشتن مدرک رسمی فنی حرفه ‌ای می توانید وام خود اشتغالی بگیرید و کسب و کار شخصی خودتان را راه اندازی کنید. علاوه بر این، مدرک فنی حرفه‌ ای یک مدرک بین المللی است که از سوی سازمان جهانی کار تایید شده است و در 186 کشور اعتبار دارد و معتبر و قابل ترجمه است.

مزیت های دوره پی ال سی پایتخت فناوری

پایتخت فناوری به عنوان یک آموزشگاه فنی معتبر در تهران، سابقه زیادی در برگزاری دوره آموزش پی ال سی دارد و افراد زیادی را در این حوزه وارد بازار کار کرده است. این آموزشگاه زیر نظر سازمان فنی حرفه ‌ای کشور فعالیت می کند و دوره هایی که برگزار می کند دارای کیفیت خوبی هستند.

مزیت های دوره پی ال سی پایتخت فناوری

شرکت در دوره PLC پایتخت فناوری نسبت به موسسات آموزشی دیگر مزیت های فراوانی دارد که از بین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آموزش از صفر تا صد
  • آموزش عملی در کارگاه های آموزشی
  • تدریس توسط اساتید دارای تجربه کار در بازار
  • پشتیبانی نامحدود در طی دوره
  • امکان شرکت در کلاس های رفع اشکال پس از پایان دوره
  • دسترسی عالی به موقعیت مکانی آموزشگاه
  • فراهم کردن خوابگاه با امکانات مناسب برای دانشجویان شهرستانی
  • ارائه مدرک مهارت بین المللی با قابلیت ترجمه
  • مشاوره رایگان کسب و کار
  • امکان بازاموزی رایگان در صورت عدم یادگیری
  • شهریه مناسب و کیفیت بالای کلاس ها نسبت به سایر آموزشگاه ها

خبر خوب دیگری که باید به شما بدهیم این است که پایتخت فناوری آموزش برق صنعتی از مبتدی تا پیشرفته را نیز به صورت حرفه ای برای علاقه مندان به این رشته فراهم کرده است. در این آموزش که شامل دو بخش یادگیری پی ال سی و همچنین تابلو برق است، شما می توانید صفر تا صد برق صنعتی را یاد بگیرید و وارد بازار کار آن شوید.

نتیجه گیری

در این مقاله دوره PLC آموزشگاه پایتخت فناوری را برای شما معرفی کردیم. پی ال سی نقش مهمی در دستگاه های صنعتی دارد و روز به روز بر کاربرد آن افزوده می شود. موفقیت و کسب درآمد بالا در این حوزه رابطه مستقیمی با میزان تخصص شما دارد. هر چقدر دانش و مهارت عملی شما در PLC غنی تر باشد، به همان میزان درآمد بیشتری می توانید کسب کنید.

انتخاب یک آموزشگاه فنی معتبر مانند پایتخت فناوری روشی مطمئن و سریع برای رسیدن به این اهداف است. پایتخت فناوری تمام معیارهای مورد نیاز یک آموزشگاه خوب را دارد و به دلیل دوره های باکیفیتی که برگزار می کند، رضایت مندی دانشجویان آن در بالاترین سطح است. امیدواریم با خواندن این مطلب قانع شده باشید که چرا باید در دوره های پی ال سی مخصوصا دوره پایتخت فناوری شرکت کنید.

منبع: https://idat.ir/392031